|
Rośliny sadownicze
|
|
|
|
Znaczenie
Dostarczają owoców, których nie powinno zabraknąć w żadnej
diecie, o ile ma być ona pełnowartościowa. Ze względu na dużą zawartość wody
(ponad 80%) i niewielką ilość tłuszczów (mniej niż!%) większość z nich ma
właściwości dietetyczne. Świeże stanowią podstawowe źródło witaminy C, ale
dostarczają również witamin z grupy B, witaminy P, PP i E. Zawierają związki
mineralne, między innymi wapnia, żelaza, fosforu i potasu, także miedzi,
manganu, molibdenu i kobaltu. W ich skład wchodzi szereg kwasów organicznych, z
których dwa: jabłkowy i cytrynowy, w największym stopniu decydują o ich smaku.
Owoce są najważniejszym źródłem błonnika. Zawierają żółte, pomarańczowe i
pomarańczowoczerwone barwniki, zwane karotenami, oraz czerwone i fioletowe,
zwane antocyjanami. O ich aromacie decydują estry, alkohole i aldehydy.
Gatunki, odmiany,
podkładki
Obejmują różnorodną grupę roślin – drzewa, krzewy, pnącza i
rośliny zielne. Jabłonie, grusze, śliwy i wiśnie to drzewa mało zawodne i w
związku z tym najczęściej u nas uprawiane. Czereśnie, brzoskwinie, morele i
orzechy włoskie jako gatunki wrażliwsze na mróz sadzone są rzadziej. Ich uprawa
jest szczególnie ryzykowna, co nie znaczy niemożliwa, w rejonach o
chłodniejszym klimacie – Polsce północno-wschodniej, wschodniej,
południowo-wschodniej o okolice podgórskich. Jeżeli posadzimy je w miejscach o
korzystnym mikroklimacie, wybierając odmiany wytrzymałe na mróz na silnie
rosnących podkładkach, i tu dadzą sobie radę.
Z aktualnie dostępnych silnie rosnących podkładek do
rozmnażania drzew owocowych najczęściej wykorzystuje się siewki Antonówki dla
jabłoni, siewki gruszy kukaskiej dla grusz, siewki ałyczy dla śliw, siewki
czereśni ptasiej dla czereśni i wiśni oraz siewki antypki dla wiśni. Z
podkładek słabiej rosnących największą popularnością cieszą się podkładki M26 i
M9 dla jabłoni, Pigwa 1 dla grusz, siewki Węgierki Wangenheima dla śliw i
podkładki PHL A i Giesela 5 dla czereśni. Drzewka na podkładkach silnie
rosnących, niezależnie od gatunku, powinny trafiać na słabsze gleby, natomiast
na podkładkach słabo rosnących na gleby żyźniejsze, na których będą dobrze
rosły nawet z płytkim systemem korzeniowym. Podkładki silnie rosnące wskazane
są dla odmian słabo rosnących, a rosnące słabo – dla odmian o silnym wzroście.
Sadzenie
Dla większości roślin sadowniczych najkorzystniejszym
terminem sadzenia jest jesień. Posadzone w tym czasie zdążą wytworzyć zaczątki
korzeni, jeśli przez dłuższy czas utrzymania się temperatura powyżej 5C. Dziki temu będą miały lepszy
start niż rośliny posadzone wiosną. By
dalej mogły dobrze rosnąć, gleba w którą zostaną posadzone powinna być
odpowiednio przygotowana – pozbawiona chwastów, w szczególności trwałych,
wzbogacona w składniki pokarmowe, doprowadzona do odpowiedniego ph poprzez
zwapnowanie lub zakwaszenie. Wskazana jest również poprawa jej właściwości
fizykochemicznych poprzez przeoranie roślin na zielony nawóz czy zastosowanie
kompostu.
Sadzenie należy przeprowadzić sprawnie, by korzenie jak
najszybciej znalazły się w glebie. Drzewa owocowe sadzimy w dołki o średnicy
około 40cm i głębokości około30cm. Na dnie każdego usypujemy z próchniczej
ziemi kopczyk, na którym rozkładamy przycięte, zwilżone wodą korzenie. Dołek z
drzewkiem zasypujemy ziemią, nie zapominając o jej lekkim udeptaniu, a drzewko
podlewamy. Przed nastaniem pierwszych mrozów wokół pnia usypujemy niewielki
kopczyk, który rozgarniemy wiosną, a który na czas zimy zabezpieczy nasadę pnia
i najwyżej położone korzenie przed niskimi temperaturami. W podobny sposób
sadzimy krzewy, w ich przypadku kopiąc nieco mniejsze dołki.
Cięcie i pielęgnacja
w pierwszych latach wzrostu
W następnym roku, przed ruszeniem wegetacji, wykonujemy
cięcie formujące. Krzewy po posadzeniu przycinamy bardzo krótko, zwykle dwa lub
trzy oczka nad ziemią, ponieważ silne cięcie sprzyja wyrastaniu mocnych pędów.
Drzewka bez rozgałęzień przycinamy 20cm powyżej planowanych
konarów – jeżeli pierwsze odgałęzienia chcemy uzyskać na wysokości około 100cm,
przewodnik przycinamy na wysokości 120cm. Przy drzewkach rozgałęzionych pędy
boczne znajdujące się na odpowiedniej wysokości i przewodnik skracamy,
natomiast pędy położone zbyt nisko usuwamy całkowicie. Ponieważ wskazane są
szerokie kąty między przewodnikiem i odgałęzieniami, pędy wyrastające po cięciu
odpowiednio odginamy za pomocą spinaczy do bielizny, wykałaczek lub specjalnych
kształtek. Odginamy je, gdy mają długość 15-20cm. Dłuższe pędy stabilizujemy
sznurkiem wiązanym do innych pędów lub wbitych w ziemię kołków. Szerokie kąty
rozwidleń przyśpieszą wejście drzew o owocowanie i zabezpieczą konary przed
wyłamaniem.
Dobry wzrost roślin w pierwszych latach wzrostu zwykle nie
jest możliwy bez ochrony chemicznej. O ile
w tym czasie nie mamy większych problemów z chorobami, prawdziwą zmorą
młodych drzew i krzewów bywają mszyce. Pojawiają się na większości gatunków
sadowniczych, powodując zahamowanie wzrostu, zniekształcenie liści, a nawet
pędów. Zagrożeniem mogą być także szkodniki zjadające liście. Jedne i drugie
należy zwalczać.
Posadzone drzewa i krzewy już na starcie musimy zasilić
nawozami mineralnymi, Pierwszą dawkę azotu wysiewamy w pierwszym roku wzrostu w
połowie maja, Drugą stosujemy w połowie czerwca, Dzięki temu do jesienie
otrzymamy mocne przyrosty, potrzebne do utworzenia korony. Jeżeli wzrost
drzewek w pierwszym roku wzrostu jest silny, w następnym, roku ograniczamy
nawożenie azotowe do majowej dawki, tym razem stosowanej na początku tego
miesiące. Żeby pobudzić rośliny do owocowania, w trzecim i czwartym roku
nawożenie azotem zmniejszamy do niezbędnego minimum. Dobremu wzrostowi drzew i
krzewów, zwłaszcza na glebach lekkich, sprzyja ściółkowanie obornikiem lub
kompostem.
|
|

|
|